Tuesday, 26 August 2014

Bed Time Story #4 : Jarak Antara Dua Hati

Assalamualaikum...

Hai Incik Bloggie...

Second post within 24 hours...mesti hari ni rasa macam nak bercakap sangat tapi...whatever...

Another story before I go to sleep...

I just love this story so much...nomu nomu nomu nomu chuwa... :')


*****
Suatu hari seorang  guru bertanya kepada murid-muridnya, “Mengapa ketika seseorang sedang  marah, dia akan bercakap dengan suara kuat atau berteriak?”
Seorang murid setelah berfikir cukup lama mengangkat tangan dan menjawab, “Kerana dia telah hilang sabar, oleh itu dia berteriak.”
“Tapi…” guru bertanya kembali
“Orang yang dimarahinya hanya berada dekat dengannya. Mengapa perlu berteriak? Kenapa dia tak  berbicara secara lembut?”
Hampir semua murid memberikan pelbagai alasan yang dirasakan logik menurut  mereka. Namun tiada satu pun  jawapan yang memuaskan.
Maka guru berkata, “Ketika dua orang sedang berada dalam  kemarahan, jarak antara ke dua hati mereka menjadi amat jauh walaupun  secara luaran mereka begitu dekat. Oleh itu, untuk mencapai jarak yang demikian, mereka harus berteriak.
Namun anehnya, semakin kuat mereka berteriak, semakin pula mereka menjadi marah dan dengan sendirinya jarak hati yang ada di antara mereka  menjadi lebih jauh lagi. Kerana itu mereka terpaksa berteriak lebih kuat dan keras lagi.”
Guru masih melanjutkan, “Sebaliknya, apa yang terjadi ketika dua orang saling jatuh cinta?
Mereka tidak berteriak, mereka berbicara dengan suara yang keluar dari mulut mereka dengan begitu perlahan dan kecil. Seperlahan bagaimana pun, kedua-duanya masih dapat mendengar  dengan begitu jelas.
Mengapa demikian?” Guru bertanya sambil memerhatikan muridnya.
Mereka kelihatan berfikir panjang namun tiada seorang pun yang berani memberikan jawapan. “Kerana hati mereka begitu dekat, hati mereka tak berjarak.  Sepatah kata pun tak perlu diucapkan. Sebuah pandangan mata saja cukup membuat mereka memahami apayang ingin mereka sampaikan.”
*****
Selalu ingatkan diri so that tak terlepas cakap once perasaan or emosi tengah tak stabil. Kerana kita tak akan dapat menarik kembali kata-kata yang dah diungkapkan. Bila terikut perasaan, terlepas kata...once dah tersedar semua dah terlambat tatkala jarak antara dua/lebih hati dah terlalu jauh. Bak kata pepatah terlajak perahu boleh diundur, terlajak kata...baru datang rasa menyesal. 

Lesson learnt, semoga pisang tak berbuah dua kali... :) 

Selamat malam dunia penuh pancaroba. 

Selamat malam...

Till we meet again Incik Bloggie!

Wassalam...post signature post signature

No comments :

Post a Comment