Sunday, 29 March 2015

DIAgnosis

Assalamualaikum...

Hai Incik Bloggie!!!

Lama rasanya tak menulis review buku. *Gaya macam lah selalu sangat dia tulis kan! Ahaks!* Selama itulah juga aku tak baca novel. Rasa macam gaya novel sekarang ni dah tak masuk dengan jiwa aku. Nak baca novel pun kena ada tune dia kot...

Maka dengan itu, sekeping baucer buku yang pertama telahku gunakan untuk membeli dua buah novel. NOVEL? WHAT? At first macam tak percaya aku beli novel. Lama dah kot den tak baca novel inikan lagi nak beli. Ada lagi novel dalam alamri yang still berbalut plastik belum aku buka.

Ngam ngam dua buku ni harga rm50. 
Buku DIAgnosis dah lama ada kat pasaran, since last year, baru sekarang nak beli sebab tunggu baucer buku...*pengakuan jujur...face palm*. Dia punya tunggu...punya tunggu... sampai DIAgnosis 2 pun dah keluar di pasaran.

Just now, baru je habiskan baca buku DIAgnosis...aku ambik masa beberapa jam je nak habiskan novel ni. Bagi aku buku ni nipis, ringan dan kecil tapi penuh dengan pengisian yang mengingatkan kita kepada Yang Maha Kuasa.

Buku ni ditulis oleh tiga orang doktor yang berpengalaman dalam bidang masing-masing. Boleh tahan jugak doc ni berkarya buat novel ye. Ahaks! I guess cerita-cerita yang diorang tulis ni mesti based on their experiences. Agak juling jugaklah bila terbaca perkataan-perkataan medical yang bagiku kedengaran seperti bahasa alien. Luckily ada footnotes, meaning of the medical terms. So...bolehla den yang belajar business ni faham. Maybe macam ni la gamaknya apa yang kawan aku yang belajar pharmacy rasa bila dia tetiba kena belajar subjek management. *bila kitorang berborak pasal bidang masing2 pun macam ayam cakap dengan itik hiks!*

Gaya penulisan Dr Anwar Fazal agak santai, ringkas dan ceritanya juga pendek tapi isinya padu tepat ke kalbu. Kadang-kadang sinis dan sarkastik gituh! Most of the stories, berkisar pasal ragam pesakit. Di setiap ending cerita, he'll explained moral of the story.

Dr Azah pula...cerita yang ditulis alahai...why sound so sweet... Alergik manis-manis sangat neh...huhu... Cerita dia agak panjang, so struggle jugaklah nak habiskan kisah2 yang ditulis Dr Azah ni. Tapi paling menarik, dia story pasal sambut baby dekat labour room, penjagaan kanak-kanak and how they handle ibu-ibu muda yang melahirkan 'bayi yang tidak mereka pinta'.

Part Dr Aizzat...haa...agak mencabar nak faham sebab agak 'klinikal' penceritaannya. Tapi tu encourage otakku untuk berimaginasi "macam tu rupanya doc handle pesakit at certain condition".

Overall...kisah2 dalam DIAgnosis ada menyelitkan elemen dakwah dan pengajaran dalam hidup. Rasanya tu yang buat kena dengan jiwa aku ni.

Antara quotes yang aku tertarik;

EGOISTIK by Dr Aizzat: "Apabila ego menguasai hati, iman terbang jauh ke langit tinggi, syaitan datang dekat kata mari"

YANG HALAL ITU INDAH by Dr Anwar Fazal: "Cinta yang haram itu seperti air garam. Lagi diminum, lagi haus peminum. Cinta yang halal itu pula seperti air jernih yang bukan sahaja dapat melegakan kehausan peminum, malah dikurniakan rasa nikmat yang berganda daripada Pencinta Agung."

ALIF BA TA by Dr Anwar Fazal: "Alif...ba...ta-ubat..."itu ubat kamu...

So...so...so...for me; worth buying and worth reading. Maybe ada yang tak berminat dengan novel ni & ada yang tak setuju dengan apa yang aku katakan. But I like this novel! So tak kisahla uollss nak kata apa, AAK? *lepas uollss tau makna AAK tu mesti rasa macam  lempang laju2 budak neh!* Looking forward to read DIAgnosis 2 pulak. Actually dah terbaca 1 kisah dalam novel tu, sebab tajuk macam menarik kan... Menanti Superman... *where are you Superman? eh!!!*

Katil umpama dah memanggil-manggil namaku...terbayang-bayang esok ada kelas...Semangat!!! Semangat!!! Intan!!!

Till we meet again Incik Bloggie!

Pssttt... AAK: Ada Aku Kesah! Maafkan saya...huhu...nanti baru boleh tidur dengan tenang dan bermimpi indah! Ahaks! Selamat malam dunia penuh pancaroba.

Wassalam...


post signature post signature

No comments :

Post a Comment